Press

Een zulu op mijn bank (De Weekkrant)

Bron: De Weekkrant

24 jan 2012
Door: Gerreke Van Den Bosch

DEVENTER – ‘Een zulu op mijn bank’, geen alledaagse titel voor een boek. Schrijver Roel Twijnstra is ook niet bepaald een doorsnee man.

Schrijver Roel Twijnstra: ,,
Geboren en getogen in Deventer, koos Roel op negentienjarige leeftijd het ruime sop. Hij belandde op een bepaald moment als regisseur in Zuid-Afrika, de wortel van het avontuur dat leidde tot zijn opmerkelijke roman. ,,Het is een deels autobiografisch verhaal over mijn relatie met Zandile, een Zuid-Afrikaanse actrice die ik leerde kennen tijdens ons theaterwerk in de townships. Voor mij was ze een droom, een geschenk. We raakten verliefd en zij kwam samen met haar zoontje Thabo bij mij wonen in Rotterdam. In de loop der jaren raakte zij chronisch psychotisch. Zij schrijft zelf haar ziekte toe aan integratieproblemen. De rode draad in het verhaal is haar visie. Ze dacht dat als zij terug zou gaan haar ziekte over zou zijn.”

Volgens Roel kwam haar terugkeerbesluit rauw op zijn dak vallen. ,,We hadden een goede relatie, geen problemen en geen conflicten. Ik dacht dat als je van elkaar houdt, alles op te lossen is.” Zijn geliefde keerde hém en Nederland de rug toe. In haar geboorteland bleek de ziekte echter niet over te gaan. ,,Het verergerde zelfs en zonder mijn steun, stortte ze volledig in.” Veel mensen waarschuwden Roel toen hij aan de relatie begon. ,,Ik moet zeggen dat diegenen die toen kritisch waren in dit geval wel gelijk hebben gekregen,” geeft hij openhartig toe. ,,Wie echter denkt dat zij uit een arm nest kwam en ik medelijden had, heeft het mis. Ze kwam uit een welgesteld gezin en was een getalenteerde jonge ambitieuze vrouw. Hier kreeg zij ook genoeg werk aangeboden. Ik denk zélf dat het meer aan haar en mijn persoonlijkheid heeft gelegen.”

Roel heeft de gestrande relatie inmiddels verwerkt. ,,Er is zoveel gebeurd en zij maakte keuzes die ik niet snap. Ze heeft voor zichzelf, haar gezondheid en kind gekozen. Wat ik eruit geleerd heb is, dat je eerst moet leren om van jezelf te houden, anders kun je niet van een ander houden. Liefde is niet te managen.”

Met een grijns op zijn gezicht licht hij dit toe. ,,Ik ben sinds een maand of twee weer verliefd en wéér op een jonge zwarte 25- jarige actrice en zij ook op mij. Ik laat het nu een beetje op zijn beloop. Ik ga niet weer van alles plannen”, aldus de 57-jarige regisseur, die hiermee tegen zijn natuur ingaat.

Twijnstra geeft met zijn boek een kijkje achter de coulissen. ,,Het werkt een aantal thema’s uit. Het is een verhaal van mensen die je in Rotterdam ziet. Het is ook in het Engels vertaald en komt nu ook uit in Zuid-Afrika. Dat vind ik heel spannend en intrigerend. Ik wil dit verhaal wel delen met de Zuid-Afrikanen.”